Jak se staví nejmodernější klub v Praze?

Je podvečer a ulice Revoluční v srdci Prahy překypuje životem. Někteří ještě spěchají na pozdní nákupy do blízkého obchodního centra, jiní vyrážejí na drink nebo kávu do některého z podniků ve vedlejší Dlouhé ulici, která se právem považuje za jedno z epicenter nočního života v Praze.

Málokoho z těch, kdo prochází kolem zatím neoznačeného vchodu v Revoluční 3, by napadlo, jak obrovské změny se jen pár metrů od rušného chodníku odehrávají. Úplně od píky tady totiž na třech podzemních podlažích vyrůstá nejmodernější klub v Praze. Podnik, který bude top nejen špičkovým sound a light systémem, ale také díky kvalitě použitých materiálů v jeho interiérech.

Stavba klubu začala na podzim roku 2016. Samotná cesta k otevření Epicu je ale delší. „Vizi nočního klubu v Praze jsme interně řešili téměř tři roky. Jde totiž o velmi náročný projekt. Nicméně věříme, že naše dlouhodobá snaha, energie a úsilí, které jsme do přípravy vložili, se promění v úspěšný koncept, který přinese pražskému klubovému životu něco nového,“ prozrazuje Peter Štecko, CEO Medusa Group, která spolu se společností Ministry za Epicem stojí, že plán postavit v Praze klub nevznikl ze dne na den.

Po pečlivém výběru ideální lokace a po vypracování detailního architektonického a technologického návrhu se loni budování Epicu přesunulo z oblasti plánů do reality. Vzhledem k tomu, jak technologicky složitým projektem Epic je a v jakém stavu prostor původně byl, se muselo s výstavbou začít úplně od nuly. A to v případě tak velkého projektu rozhodně není záležitost na pár týdnů.

Tři patra klubu sahají do hloubky téměř 12 metrů pod úroveň chodníku a klub zabírá plochu 2500 m². Hlavní sál bude vysoký téměř 7 metrů a bude ho rámovat galerie, jejíž součástí bude VIP zóna pro cca 90 lidí. Klub dostane zvukový systém L-Acoustics K2, bude v něm víc než 100 m² LED obrazovek P 3.9 a nejmodernější světlené technologie.

 „Když si sem někdo přijde užít hezký večer, bude si pamatovat hlavně to, jaký měl z návštěvy u nás pocit. Určitě si všimne, jak vypadají bary, jakými materiály je obklopen nebo jak pohodlně se mu sedí. Nikdo nám asi neřekne, že Epic je skvělý klub, protože máme v zázemí super bezpečnou požární nádrž o objemu 160 kubíků vody a extrémně výkonný záložní dieselagregát,“ vysvětluje Karol Fügersy, technický ředitel Medusa Group.

Při stavbě se tak dbá na to, že pro velké a náročné výzvy, jako je třeba požární bezpečnost a skvěle vyřešená akustika, nelze zapomínat na to hlavní, proč by lidé do klubu měli chodit - a to je příjemná atmosféra a hezké prostředí.

Vzhledem k tomu, že Epic je rozsáhlý komplex v podzemí, jsou ovšem technologické nároky například zrovna na požární bezpečnost skutečně vysoké. „My jsme samozřejmě všechno těmto extrémně vysokým nárokům přizpůsobili. Ale jak říkám, i jeden malý detail, na který zapomenete, může zkazit výsledný dojem. A proto se kromě těch velkých technologických záležitostí, u kterých bereme jako samozřejmost, že musí být perfektní, snažíme myslet opravdu na všechno,“ říká Karol Fügersy a důkazem je i to, že následně rozhovor přeruší a zevrubně řeší s jedním ze stavebníků, kde budou končit spáry dlaždic za dveřmi u vchodu do šaten.

Jak kdysi řekl Leonardo da Vinci: Details make perfection, and perfection is not a detail. A Epic rozhodně chce být perfektní.